Diospyros kaki ‘Nikita’s Gift’ – Kakiszilva /Datolyaszilva, hurma, sharon gyümölcs

Datolya szilva Nikita’s Gift szabadgyökérrel 120/175 cm suháng fák készletről azonnal elvihetők. 1 db 9900 Ft, 3 db-tól: 8900Ft/db

Kimagasló télállósággal ( -24 Celsius fok) rendelkező utóérő káki fajta. A Tanninok miatt a bogyója fanyar, de amikor a datolya szilva beérik, ezek az anyagok eltűnnek, a bogyó édessé válik. Ízletes, lédús, édes. A gyümölcsök kisebb méretűek 10 dkg súlyúak kb. Nem igényel sok gondozást, az első években az öntözésre kell odafigyelni. Ha már eltelt 3 év, akkor csak a nagyobb szárazság beköszöntével kell a víz utánpótlásról gondoskodnunk. Öntermékeny. Egy ismerős 20 éves fájáról minden éven több mint egy mázsa termés jön le.

Miért éri meg hurma fát ültetned?

Több éve unod már hogy ha otthagyod a kerted és elmégy nyaralni, az meglátszik a növényeiden? Eleged van abból hogy akárkire is bízod az öntözést, mindig van veszteség? Próbára tesz és már azon vagy hogy inkább nem is megyek sehova? Fel akarod-e venni a kesztyűt? Szeretnéd-e azokat a fákat megtalálni amik nélküled is jól elboldogulnak? Hogyan növelheted a gyümölcsmennyiséget? Milyen lépéseket kell megtenned ehhez?

Az én megoldásom a szárazságtűrő, kevés gondoskodás mellett is jól teljesítő, permetezés mentesen termeszthető gyümölcstermők telepítése.  Azért alakítottam ki ilyen növényekből a választékom mert ez jobban igazodik a megváltozott körülményekhez, és nyugodtan elmehetsz tőlük nyaralni. Apránként is lehet változtatni.

Esetleg rácsodálkoztál már hogy másoknál milyen jól teljesítenek viszonylagos elhanyagoltságban is a mediterrán jellegű gyümölcsfák? Alig foglalkoznak velük és mégis tele vannak terméssel. Az eddig hagyományosnak mondható gyümölcsfáink a csapadékhiányt kevésbé viselik el mint a mediterrán jellegű datolya szilva, gránátalma, jujuba, füge. Nem tetszik nekik a  légköri aszály, a kánikula, legyengülnek. A kedvezőtlenebbre forduló időjárás miatt gyakoribbak a terméskiesések a házikerünkben is. A piacokon is egyre többet kell fizetnünk  emiatt a gyümölcsökért. Nagyfokú aszályban a talajoknak a felső 50 cm-es, de akár a felső egy méteres rétege is kiszárad időnként, vagy nagy mértékben csökken a víztartalma.

Milyen  öntözési igénye van a datolyaszilvának? Mi a legjobb módja a datolyaszilva öntözésének?

Ha nyáron megfelelő öntözésben részesül, nagyobb lesz a gyümölcstermés. A mediterrán éghajlathoz alkalmazkodott a kaki fa. Hozzá szokott  és jól tűri a  szárazságot, jól tűri az aszályos időszakokat.  Szüksége van vízre de nem nagy mennyiségben a stressz elkerülése érdekében. Ha nagy terméseket akarsz elérni a hurma gyümölcsfán, akkor szárazságban ha a természetes csapadék nem elegendő adj neki vizet. Rendszeresen, de egyszerre csak kisebb adagokban öntözd ( kb. három hetente).  Ha most ültetted a fiatal fát, akkor az első kettő évben mindenképpen be kell avatkoznod. Érdemes gyakrabban öntözni addig, amíg a gyökérrendszer annyira ki nem fejlődik hogy lenyúlva a talajba mélyebbről vegyen magához vizet. Ha közepesen nedves a talaj az kedvező. Ha a datolya szilva gyümölcs rendellenesen hullik ez jelezheti hogy öntözni kell, vagy túlöntözted.  A vízhiány a fa ágait törékenyebbé teszi.

Ez a gyümölcshullás az aszályos időszakok és a bőséges öntözés után intenzívebb a sharon fákon, ezért meg kell akadályozni, hogy a talajban felesleges nedvesség maradjon, amit a fa nem képes feldolgozni különösen agyagos talajokon. Ahol sok eső esik, az öntözés  kevesebb vagy nem is feltétlenül szükséges. Másrészt a datolya szilva öntözésénél egyik vagy másik végletet sem kell túlzásba vinni.

Te is képes vagy ezt a növényt eredményesen megtermelni.Nem tudsz rajta veszíteni !  Higgy magadban! Tedd meg az első lépést! Vedd fel velem a kapcsolatot!

A  formula nagyon egyszerű. Kidolgoztam a számodra. Csak követned kell. 

A tőlem vásárolt datolyaszilva csemeték mellé elkészítettem neked a termesztésükhöz szükséges minden részletre kiterjedő útmutatót.

YouTube
Instagram