Diospyros kaki O’Gosho (Giant Fuju) – Japán kakiszilva (datolyaszilva)

Kakiszilva fajták Giant Fuju 2024. augusztus végétől ismét elérhető lesz cserepes kivitelben. Előre foglalható.

Mennyire fagytűrő az O’Gosho hurmafa? A fa kiváló fagytűrési tulajdonságokkal rendelkezik. – 25 fokig jól ellenáll az alacsony téli hőmérsékletnek. Betegségekkel szembeni ellenállósága magas. A fa erős növekedési eréllyel, felfelé törő piramis alakú koronával rendelkezik, öntermékeny.

Hogyan fogyasztjuk az O’Gosho káki gyümölcsöt? 20 dkg-os kiváló ízű késő őszi gyümölcs. Lapos narancssárga gyümölcsei lehetnek kerek vagy négyszögletes alakúak. Bőségesen hozza csak csőivarú virágait. A fán már beérik, éretlenül sem fanyar, nem összehúzó, nem csersavas sem megtermékenyítve sem megtermékenyítés nélkül (PCNA) tipusú mint a Han Fuju és jJiro fajta. Mag lehet benne ha megtermékenyíti másik fa. Erre megfelelő a Chcolatino és a Vaniglia fajta.

A fáról szedve már azonnal fogyaszthatók. Az almakakik csoportjába tartozik a Jiro, Hana Fuju és Mela, fajtákkal együtt. Késsel szeletelhető mint az alma. Az összehúzó tulajdonságok hiánya a természetes csersavhiány miatt a maximális érettségi fok előtt is fogyasztható, mintha alma lenne.

Mikor érik az O’ Gosho káki szilva hazánkban? Novemberben érik a Tipo-val egyidőben.

O’Gosho kakiszilva fajta jellemzése: Magas termőképességű. Több termelő jellemzésében olvastam hogy termelékenysége változékony lehet, alternanciára hajlamos. Bőven hozza kemény állagú nagyon édes gyümölcseit. Kelet Ázsiából származik. Kínában, Koreában, Japánban régóta termesztik

Megelégelted hogy a korán érő cseresznye fádról is lepusztították a seregélyek, rigók és verebek a termés felét? Az éhes madarakat nem tudtad elriasztani a fára akasztott csillogó fényes szalagokkal, tükrökkel? Prédálják és elragadják amiért évekig fáradoztál? Más aratja le a munkád gyümölcsét?

Miért éri meg kakiszilva fajtákat ültetni? Ezt a kései gyümölcsöt békén hagyják a madarak a fanyarsága miatt. Vannak fán érő csersavmentes és utóérő fajták is a kínálatomban. Október végétől szüretelhető, január végéig fokozatosan fogyasztható ez az édes, ízletes biogyümölcs. A faültetés nem pénzkidobás, nyerni fogsz vele. Javaslom hogy ültess belőle, mert a magad termelte gyümölcs zamatosabb mint a nagyüzemi körülményekben, teljes érettség előtt leszüretelt. A génmanipulált élelmiszerek helyett természetest.

Az egészség pénzben felbecsülhetetlen. Iparilag előállítottak helyett a saját termesztésű gyümölcsöket adnál a családodnak?

Az otthonodban nevelt hagyományos, természetes körülmények között permetszermentesen előállított élelem többet ér. A nagy monokultúrában nevelt növényeket megtalálják a kártevők.  Ami bement az menne is marad. Kémiai anyagokkal ugyan megvédik a fákat és így ők kevesebb ellenanyagot termelnek. Szép nagy gyümölcsök lesznek, kevesebb tápértékkel mint amit magad felnevelsz. A nagyüzemekben a kakiszilva fajták előállításánál műtrágyákat használnak a maximális eredmény miatt. Otthon anélkül is termést ad  hogy hajszolnád, ha a talajodat természetes anyagokkal táplálod.

A fenti előnyökön kívül a káki gyümölcs finom, zamatos. A fa szárazságtűrő, bőtermő, hosszú életű.

A kakiszilva fajták ültetési távolsága a kiválasztott koronaformától, a talaj termőképességétől is függ. A fa jövőbeni jó megvilágítottsága a fő cél. Ha egynél több fát szeretnél ültetni fontos, hogy elegendő helyet hagyj köztük. Úgy tervezd meg, hogy felnőtt korukban elegendő megvilágítás és szellőzés legyen az ágaik között. Az 5 méter körüli távolság jó lehet házikertben.  5×5 vagy 6×5 sor és tőtávolság a választott fajtától függően 80-90 cm-es törzsön, mely közepes méretű fát ad kiterjesztett koronával.  Könnyű a betakarítás az alacsonyabban elhelyezkedő ágak miatt. Ha nem metszed (amit nem ajánlanék) akkor akár 10 m-es magasságot is el fog érni, tehát jobb ha eleve hagysz neki 8 m széles helyet hogy a fája egyenesen tudjon növekedni. Megtartja így az egyensúlyát, nem kell majd kikerülnie másik fát vagy épületet. Ha a fatörzsnek hajolnia kell, akkor sok energiája elmegy majd arra hogy gyökereket növesszen azért hogy megtartsa a stabilitását annak ellenére hogy a törzs és a korona dől esetleg csavarodik a fény irányába.

Készen állsz az ültetésre ? Ha arra vársz hogy majd ültetsz ha meglesz minden tudásod, akkor az idődet vesztegeted. Mit szósz hozzá? Szívesen megpróbálnád?

Így tudok neked segíteni: A tőlem vásárolt datolyaszilva csemeték mellé elkészítettem neked  a termesztéséhez szükséges minden részletre és körülményre kiterjedő  teljes útmutatót.

YouTube
Instagram