Diospyros kaki ‘Russian Beauty’ vagy Rosseyanka – Datolyaszilva

Öntermékeny datolyaszilva Russian Beauty 2024. augusztus végétől ismét kapható lesz. Előre foglalható.

A fa kisebb gyümölcsöket (50-60 gramm) nevel. Ez egy másik olyan fajta ami a világon a legjobb fagytűrő tulajdonságokkal (-25-27 Celsius fokig ) rendelkezik. A másik a Nikita’s Gift -24 Celsius fokos télállósággal.

Úgy érzed hogy most nem olyan a kerted mint ahogy tervezted? A pénz megy, az eredmények nem jönnek?  Nem hétköznapi kertre vágysz? Alakítsd át! Ha azt gondolod hogy nem vagy elég jó kertész, és ez gátol abban hogy megnyomd az újraindítás gombját, tévedsz. Nem képesség hiányod van, hanem tapasztalat hiányod. Ezt pótolom én ha nálam vásárolsz, és jönni fognak az eredmények. Elmondom hogy én mit teszek a saját kertemben.

Abban segítek neked a weboldalon nyilvánosan elérhető ismertetéseimmel hogy innovativ kerted egyik legtermékenyebbje lehessen a datolyaszilva. Én eddig 29 évet töltöttem azzal, hogy megtanuljam a fortélyokat. Ültess az egészségedért permetszermentesen nevelhető, csekély ápolásigényű mediterrán jellegű gyümölcsfákat!  A különleges finomságokat közvetlenül a fáról fogyaszthatod.

A Rosseyanka öntermékeny datolyaszilva fajta. Későn virágzik. A legtöbb évben nincs gond a késő tavaszi fagyokkal. Az egyre hosszabb meleg nyaraik beérlelik minden évben rendszeresen a termést. Rendkívül szárazságtűrő, de inkább öntözhető területet keressünk a számára. Aszályos években nyáron háromhetente kisebb adagokban folyamatos öntözésre szükség lehet.

Hurma fa tápanyagozása:

Még ha az öntermékeny datolyaszilva nem különösen igényes a tápanyagokra, én akkor is javaslom  hogy minden évben javítsuk a talaját a koronacsurgó területén. Rendszeresen tápláljuk a talajt. Mulcsolással biztosítsunk tápanyag utánpótlást a bőséges terméshez, hogy a fának legyen elegendő erőforrása a gyümölcsök kineveléshez. Falevéllel, szalmával, faaprítékkal kevert komposztot, istállótrágyát adjunk tavasz elején virágzás előtt és a  májusi virágzás után júniusban miután a gyümölcs megkötött. A szerves anyagok idővel lebomlanak, humuszt képeznek. Táplálják a fát, növelik a fa életerejét. Nem hajszoljuk vele a káki fát úgy mint a nagyüzemekben a profit miatt. A talajt táplálom a kertemben ami nem ad olyan gyors kezdeti növekedést mint a műtrágya. Ez hosszú távon jó megoldás szerintem a jobb talajélet biztosításával. Az erős, egészséges fák elegendő termést adnak. Nem olyan mutatós ugyan a kert ezzel a mulcsolásos megoldással ahhoz képest mintha hetente rövidre nyírt gyepem lenne. Egészséges hurma gyümölcsöket nevelhetek, és kevesebbet öntözök, a gyomlálás is minimális.

Miért nem ajánlott a kakiszilva fák körül kapálni? A gyökerek felületessége miatt a kapálásos talajműveléstől szenved a kakiszilvafa. A vastag talajtakarással ez sem probléma. Nemigen kell kapálni, és így sértetlenek maradnak a talajfelszín közelében elhelyezkedő sharon gyümölcsfa gyökerei.

A káki fa termesztési körülményei: A fa magasságát ne engedjük 5-6 m fölé hogy könnyebben leszüretelhessük a termést. Sokféle talajon megél, az agyagos vályog vagy agyagos-meszes vályogtalajt kedveli. 5-6 m-es  telepítési távolság jó lehet. Ez már ad elegendő megvilágítást a lombozatnak.

A káki fa tápanyagozása ültetéskor: Kb. 20 kg szerves trágyát adjunk az ültetőgödörbe és adjunk hozzá 15 dkg káliumot és foszfort, 8 dkg  kalciumot, és 4 dkg magnéziumot. A fiatal fákat érdemes a talajtól számítva 80-90 cm-es törzsre metszeni hogy közepes faméretet kapjunk majd (katlan vagy váza korona) A megjelenő hajtások közül 3- maximum 5 hajtást válasszunk ki ami nem egy pontból indul ki. Legjobb a három termő ág. Ezek lesznek majd a fő ágak, és ezeken alakítjuk majd ki a másodlagos ágak emeleteit a következő években. Lehet központi tengelyes fa alakunk is orsó, palmetta, piramis.

A hurma fa betakariítása: éréskor a gyümölcsök színe  sötétebb narancsosra megváltozik. Az öntermékeny datolyaszilva betakarítása október utolsó dekádjában és november első dekádjáig történik itthoni körülmények között fajtától függően a fagyos napok beállta előtt.

Jól jönne további segítség? Kíváncsi vagy még valamire? Válaszolok a kérdéseidre. Tudok neked segíteni azzal hogy megosztom veled azt a tudást, amire éppen szükséged van.  Ez azért van, mert 29 évet töltöttem azzal, hogy megtanuljam, hogyan kell ezt csinálni.

Gyere el hozzám, fogj pár fát és kapcsolj rá a kertészkedésre! Ne szalaszd el a következő ültetési szezont!

Vedd fel velem a kapcsolatot hogy megbeszéljük hogyan tudok a segítségedre lenni!

A tőlem vásárolt datolyaszilva csemeték mellé elkészítettem neked a termesztéséhez szükséges minden részletre és körülményre kiterjedő  teljes útmutatót.

YouTube
Instagram