Hayward kivi eladó. Szüreteld a saját kividet – ültess most Hayward kivit!
A Hayward kivi szeptember végétől kezd érni, de igazán ízletes és aromás lesz, ha néhány héttel a szüret után hagyjuk utóérni. A megfelelő tárolással akár hónapokig élvezhetjük a friss, zamatos gyümölcsöt. Ha most ülteted el a saját Hayward kivi növényed, néhány év múlva már saját termést takaríthatsz be! A kivi termesztése otthon nemcsak gazdaságos, hanem egy gyönyörű, árnyékot adó lugast is kialakíthatsz a kertedben. Ne maradj le – rendeld meg most a saját Hayward kividet, és élvezd a saját termesztésű gyümölcs ízét!
Szüretelési idő: A ‘Hayward’ érési ideje október végére – november elejére esik. A kivi gyümölcs akkor éri el a legjobb ízét, amikor a cukortartalma eléri a 6,5-7% Brix értéket. Ezután a kivi gyümölcs utóérlelés során tovább édesedik. A kivi szüretkor még kemény, de érés közben puhul. Ha a kivi gyümölcs túl puha, akkor már a fán túlérett, és kevésbé jól tárolható. A teljesen kifejlett gyümölcs barna, szőrös héja tapintásra kissé simábbá válik. A kocsány könnyen elválik a növénytől. A szüret előtt néhány héttel fontos, hogy ne érje erős fagy a gyümölcsöt (max. -2 °C). Enyhe fagyok a cukortartalom növekedését segíthetik, de a tartós hideg károsítja a termést. Hűtőtárolóban 0–1°C hőmérsékleten, magas páratartalom mellett a kivi akár 4-6 hónapig is friss marad.
A gyümölcs tárolása: A kivi hosszú távú tárolásához sötét, hűvös, és jól szellőző helyet érdemes választani. Hayward kivi eladó – termeszd saját magadnak!A kivi érzékeny a fényre, ami gyorsíthatja az érési folyamatot és a lebomlást. Ezért sötét helyen tárolva tovább megőrzi frissességét. A kivi nem tolerálja a 0 °C alatti hőmérsékletet, mert a gyümölcshús károsodik és a tárolhatóság csökken. Ha nincs hűtőház vagy pince, akkor egy állandóan 5–10°C közötti helyiségben is viszonylag jól eláll (bár rövidebb ideig).
A megfelelő légáramlás csökkenti a penész és rothadás kockázatát. Tároláskor fontos, hogy a gyümölcsök között legyen hely a levegő áramlására. Ne tegyük túl szorosan egymásra őket. Zárt, szellőzés nélküli helyiségben az etiléngáz felhalmozódik, ami felgyorsítja az érési folyamatot. A gyümölcsök ne érjenek közvetlenül egymáshoz, mert így kisebb az ütődés és rothadás esélye. Ha nagyobb mennyiséget tárolunk, helyezzünk papírréteget vagy más légáteresztő anyagot a rétegek közé.
A baráti kertpartik helyszíne a kivi lugas. Házépítés után egyre többen úgy döntenek, hogy valami különlegeset ültetnek a kertbe. Akik 5-6 éve a faiskolámban vásároltak néhány Hayward kivit, és gondosan ápolták azoknál a kivilugas hatalmasra nőtt. Mostanra nemcsak finom gyümölcsöt ad, hanem tökéletes helyszínt biztosít a baráti összejövetelekhez is. Nyáron a hűs árnyékban üldögélnek, ősszel pedig közösen szüretelik a termést, amelyből lekvárt, süteményt és friss gyümölcstálakat készítenek. Hayward kivi eladó – teremtsd meg saját zöld menedéked a kertedben!