Punica granatum ‘Mollar de Elche’ – Gránátalma

Granatalma fa ‘Mollar de Elche’ jelenleg nincs készleten. Azért hagytam fent hogy az információt elolvashasd.

Mollar de Elche gránátalma jellemzői: Nagyon édes. Valószínűleg ez a legédesebb fajta 14 Brix cukorfokkal. Puha magvú. Külső héjának színe a sárgás-rózsaszínestől a krémszínűn át a mélyvörösig lehetséges. Spanyolországból származik.  Nagyméretű gyümölcs, közepesen vastag, sima és fényes héj jellemzi. Friss fogyasztásra alkalmas, lében gazdag, elterjedt, értékes fajta. Az Elche-ből származó Mollar fajta eredetmegjelöléssel rendelkező gránátalma fajta.

A gránátalma fele héjból és membránból, a másik fele az ehető rész, amiből átlagosan 80%-át nyerhetjük ki lének, és 20% a mag.
Azok a fajták, amelyeket friss fogyasztásra nevelünk az édes gránátalma csoportjába tartoznak. Kevesebbet tartalmaznak, mint 0,9% citromsav vagy édes-savanyú 1-2% citromsav tartalommal. Nálam csak ilyen fajták szerepelnek a kínálatban.

Meddig tárolható szüret után a gránátalma? A szüret után hűtőszekrényben több mint egy hónapig is elállnak a termések. Hűtőkamrában +5 – +8 Celsius fok között akár három hónapnál is tovább is tárolható 70 – 90 %-os páratartalom mellett. 5 Celsius fok alatt a gyümölcsök károsodhatnak.

A gránátalma termesztés gyorsan fejlődik mostanában. Az egészségügyi előnyök miatt keresett ez a szuper magas antioxidáns tartalmú gyümölcs.

Ajánlott ültetési távolság 3-4-5 méter.

Betegségek: Napégés előfordulhat ha rosszul választjuk meg az ültetési távolságokat, vagy túlságosan kiritkítottuk a bokor ágait.
A héj megreped és barnás feketévé válik.  A gyümölcs belseje is érintett lehet, kellemetlen savanykás ízt kaphat.

Agyagos és nedves területeken ha nincs megoldva a jó vízelvezetés akkor alakulhat ki törzsrothadás. Másik ok amikor az öntözőrendszer szórófejei úgy vannak beállítva hogy  nem csak a talajfelszínt, hanem a fa törzsét és eléri a vízpermet.

Mennyi éven át termőképes a grántalma fa? Az ültetés utáni 3. 4. évtől terem. Kb. 8-10 évesen éri el a teljes termőképességét. 30-40 éves koráig van legjobb terméshozás. 50-60 évig tud teremni ha a termő ágakat lecseréljük. Megfiatalítjuk a fát, meghosszabbítjuk a termő éveket és elkerüljük a fa kivágását.

Mikor terem a granatalma? Az eladásra kínált kisebb 1 éves 30 cm-es gránátalma csemeték kb. a 3. évben már 3 kg-os termést adhatnak egy fáról. 4 év múlva már hoznak több termést. Ha nagyobb 1,5 m körüli méretet viszel haza tőlem, már az ültetés vagy az azt követő első évben teremhetnek. Ültetés után 2-3 évre már elég sok termést hozhatnak. A gránátalma a kettő vagy három éves veszőkön ágakon terem gyümölcsöt. Ezeket a részeket meg kell őriznünk a metszésektől.

Mennyit terem egy gránátalma fa? A gránátalma jó beporzás, kedvező időjárás esetén túlkötődhet. Hogy ne legyen nagy a fán a terhelés, kézi ritkítást végezzünk akkor, amikor még kicsik a gyümölcsök. 3×4 m-es ültetési távolságokban, 10 és 30 tonna/ha hozam lehetséges kifejlett fákon fajtától, körülményektől ( elégséges műtrágyázás, öntözés),  fa méretétől, talajtól függően. A kiválasztott koronaformától, termesztési körülményektől ( talaj, víz, tápanyagok) függően 30-40 kg-ot terem egy fa. Egy gyönyörű nagy méretű termés 700-1500 Ft/db áron van a szegedi zöldségpiacon. Megéri termelned otthon. Jól fog hozni a fa a konyhár

Meddig terem a granatalma? Körülbelül 8 évesen éri el a teljes termőképességét. 30-40 éves koráig van legjobb terméshozás. a.

A gránátalma igényei (talaj, napfény, trágyázás): Milyen gondozásra van szüksége egy gránátalmafának? Szárazságtűrő, de mérsékelt öntözéssel több és jobb minőségű gyümölcsöt ad. A gránátalma nem szereti a tápanyagban túl gazdag talajt. Nem kötelező kiegészítő műtrágya használata. Túl nedves vagy csapadékos környezetben nyáron gyökérrothadásnak van kitéve. Jó vízelvezetésű talajban könnyen ellenáll a téli hideg, fagyos időjárásnak. Szükséges feltétel a termesztéséhez a napfény. Nincs különösebb talajigénye, bár jelentős gyümölcsterméshez mérsékelt műtrágyázás ajánlott.

Mit szósz hozzá? Szívesen megpróbálnád a termesztést?

Működő megoldást ajánlok neked. Leírtam mindent, csak követned kell.  Az újtól ne félj, fejlődni fogsz ha lépsz. Megmondom menet közben hogy amit csinálsz a segít vagy rombol.

A tőlem vásárolt gránátalma csemetékhez elkészítettem a termesztéséhez szükséges minden részletre és körülményre kiterjedő  teljes útmutatót és később is számíthatsz rám.

YouTube
Instagram