Punica garanatum ‘Güleyse’ – Termő gránátalma

Fagytűrő bokros gránátalma Güleyse fajta 2024. nyár végétől ismét kapható.

Güleyse gránátalma jellemzői: Azerbajdzsánban nemesített, kiváló ízű, bőlevű, vékony héjú. Hatalmas akár 1,2 kg-os édes, nem savas, finom termések 14 Brix cukorfokkal. Jól bevált hazai termesztésben is, megbízhatóan terem minden évben.

A gránátalma koronaformája: A bokros gránátalma növény a szárból akár a föld alatt, akár a föld fölött sarjad. A gránátalma termesztésének hagyományos módja a többszörös törzses módszer. 3-5 fő törzs a talajszinttől elágazik, és kb. 4 m-es magasságig engedik csak fel. Az izraeli modern gyümölcsösökben egyetlen törzset kb. 30 cm-re a talaj felett 3 vagy 4 fő ágra engedik és a fát váza koronára metszik. Gyakran szükség van az ágak támogatására, megkötésére vagy az ágak megrövidítésére ha a fiatal ágakon nagy a gyümölcsterhelés.

A punica granatum metszése: A fény nagyon fontos tényező a fagytűrő bokros gránátalma termésében és a gyümölcs minőségében. Ezért nyári metszésre van szükség. A téli metszést leginkább akkor alkalmazzák, ha új növekedés kiváltására, a törött vagy túl sűrű ágak kiküszöbölésére és / vagy a fa magasságának szabályozására van szükség. Kaliforniában a gránátalma fákat a növekedés első éveiben gyakran metszik a fő törzs és a vázágak megerősítésére. A fő törzsből növő ágakat viszonylag rövid állapotban tartják. Ha fákat napfénynek tesszük ki a nyári metszéssel, az a gyümölcs leégését okozhatja. A gránátalmafákat széles (általában 4 m-es tő) távolságokkal ültetik a viszonylag kicsi faméret ellenére üzemi ültetvényben.

A növény sok új ágat hoz, elsűrűsödik ha nem ritkítjuk. Levéltetvek támadhatják meg ilyenkor. A levéltetvek mézharmatot választanak ki, amely vonzza a hangyákat és a korom penészt (több nemzetségből származó szén-fekete gomba), amely fekete borítóként jelenik meg a fertőzött levelek, ágak és gyümölcsök felületén.

Miért fejlődik gyorsan mostanában  a gránátalma termesztés a hagyományos gránátalma termelő országokban ? Eddig luxus volt hogy rendszeresen 100%-os gránátalmalé kerüljön asztalodra? Lenne hely a kertedben pár bőtermő fának hogy megajándékozhasd szeretteidet ezzel a magad termelte szuperélelmiszerrel ?
Miért éri meg az otthonodban is elültetni pár példányt ? Az egészségügyi előnyök miatt egyre keresettebb ez a szuper, magas antioxidáns tartalmú gyümölcs. Egyre több  kutatás és kísérlet eredményei igazolják az egészségünkre nézve előnyös tulajdonságait. A  növekvő fizetőképesebb nyugat-európai kereslet egyenlőre magas eladási árakat biztosít a jó minőségű terméket előállítóknak. Közrejátszik a termőterületek rohamos növekedésében a termeszthetőségének az egyszerűsége, valamint az is hogy alacsonyabb termőképességű, rosszabb talajokat is termesztésbe lehet vele vonni amit eddig nem tudtak hasznosítani.  Ezeket az előnyöket kihasználhatjuk és otthon megtermelhetjük a család számára.

A bokos gránátalma vízigénye: A gránátalma rendkívül szárazságtűrő. Évi 500 mm természetes csapadékmennyiség esetén öntözés nélkül is terem, de vannak olyan régiók ahol ennél kevesebb mellett is sikerrel termesztik. A termelékenységét akár 40%-kal is növelheted mérsékelt locsolás mellett. A hosszan tartó aszályos nyár a gyümölcs kirepedését okozhatja.

Remélem tudtam valami hasznossal szolgálni neked. Valószínűleg azért vagy még itt mert fejlődni szeretnél. Bíztalak hogy vágj bele optimista reménységgel, újult energiákkal.

A tőlem vásárolt gránátalma csemeték mellé megszerezheted a termesztéséhez szükséges minden részletre és körülményre kiterjedő  teljes útmutatót.

YouTube
Instagram