Öntermékeny pekándió

 • Nincsenek igazán öntermékeny pekándió fák. A legjobb eredmény érdekében ültessen különböző virágzási típusú pekándió fákat (I. és II. típusú) egymás közelébe. Ez biztosítja a keresztezett beporzást és maximalizálja a termésmennyiséget és -minőséget.

A pekándió (Carya illinoinensis) fák külön hím (barka) és női (diófürt) virágokat hoznak ugyanazon a fán. Azonban önmagában egyetlen fa nem elegendő a maximális termés eléréséhez, mivel a pekándiók keresztezett beporzásra szorulnak a termés optimalizálásához.

Miért nem lehet teljesen öntermékeny pekándió ?

 1. Virágzási Időzítés: A pekándiófák virágzási időzítése nem szinkronizált. Az I. típusú fák (protandrous) először hím virágokat hoznak, majd női virágokat, míg a II. típusú fák (protogynous) először női virágokat, majd hím virágokat. Emiatt a saját virágporuk nem mindig áll rendelkezésre a saját viráguk beporzásához.
 2. Termés minősége és mennyisége: Bár egyetlen fa is képes némi termést produkálni, a beporzás más fák által növeli a termés mennyiségét és minőségét.

Keresztezett beporzás előnyei:

A keresztezett beporzás segít abban, hogy a különböző fák hím és női virágai jobban szinkronizáljanak, így növelve a termés mennyiségét és javítva a diók minőségét. Emiatt két különböző típusú pekándiófa ültetése ajánlott, hogy biztosítsák a megfelelő beporzást. Az optimális termés érdekében mindig érdemes figyelembe venni a beporzás szükségességét és különböző típusú pekándió fákat ültetni.

A ‘Pawnee’ pekándió (Carya illinoinensis) esetében az átfedés a hím virágok (barkák) virágpor szórási időszaka és a női virágok fogékonysági időszaka között valóban létezik. Ez az átfedés az oka annak, hogy a ‘Pawnee’ fajta némi önbeporzási képességgel rendelkezik.

Virágzási átfedés:

 1. Hím Virágzás (Pollen kibocsátás):
  • A ‘Pawnee’ fák hím virágai (barkái) általában korábban kezdenek virágport kibocsátani. Ez jellemzően a tavaszi időszak közepére tehető.
 2. Női virágzás (Stigmák fogékonysága):
  • A női virágok fogékonysági időszaka (amikor a stigmák készek a beporzásra) valamivel később következik be, mint a hím virágok virágpor kibocsátása.
 3. Átfedési Időszak:
  • A ‘Pawnee’ pekándió esetében az átfedési időszak, amikor a hím virágok még mindig szórják a virágport, és a női virágok már fogékonyak, általában 2-3 napig tart. Ez az átfedési időszak teszi lehetővé, hogy bizonyos mértékben önbeporzó legyen.

Miért fontos az átfedés?

Az ilyen rövid átfedési időszak azt jelenti, hogy a ‘Pawnee’ fa részben öntermékeny pekándió, de nem kizárólagosan. A keresztezett beporzás (amikor egy másik pekándiófa virágporja beporozza a női virágokat) általában jobb terméshozamot és nagyobb diókat eredményez. Ezért a legjobb eredmény elérése érdekében javasolt más fajtákat is ültetni a közelben, amelyek kiegészítik egymást virágzási időszakban.

 • ‘Pawnee’ és ‘Kanza’ kombináció:
  • A ‘Kanza’ protogynous típusú (II. típusú), ami azt jelenti, hogy a női virágai előbb válnak fogékonnyá, mint a hím virágai kezdenek virágport kibocsátani. Ez jól kiegészíti a ‘Pawnee’ virágzási mintázatát, így biztosítva a megfelelő beporzást mindkét fa számára.

A ‘Pawnee’ fajta részben öntermékeny pekándió, önbeporzó képessége révén képes egy bizonyos mértékű terméskötődésre az átfedési időszak alatt, amely általában 2-3 nap. Ennek ellenére a legjobb terméseredmények elérése érdekében célszerű más, különböző virágzási időszakú pekándiófajtákkal együtt ültetni.

Ha bármilyen további kérdésed van a pekándió ültetésével vagy gondozásával kapcsolatban, szívesen válaszolok!

YouTube
Instagram