Indiánbanán terméshozam házikertben, ültetvényben. Asiminia triloba – Papau (pawpaw, annónacserje)

Indiánbanán terméshozam több tényezőtől függ. Mennyit terem egy fiatal (5-7 éves ) pawpaw fa (Asimina triloba) házikertben? Általában 10-20 gyümölcsöt terem szezononként. A gyümölcsök mérete 150-400 gramm között változik, így a termés össztömege 1,5-8 kg lehet.

Érett, jól fejlett fa (10 éves vagy idősebb): Akár 50-75 gyümölcsöt is teremhet évente. Ez 10-25 kg közötti terméshozamot jelent. Több fa jelenléte: Mivel a pawpaw fák általában idegenmegporzást igényelnek, a terméshozam jelentősen megnő, ha két vagy több kompatibilis fa van egymás közelében. Egy megfelelő megporzással rendelkező indiánbanán fa akár 100 gyümölcsöt is hozhat.

Terméshozam optimalizálása: A pawpaw fák virágait legyek és bogarak porozzák be, ezért hasznos, ha ezek vonzására alkalmas környezetet teremtünk. Kézi megporzás is növeli a hozamot.  Rendszeres műtrágyázással és jó talajkezeléssel fokozható a papau fa vitalitása és terméshozama. Bár árnyékos helyen is megél, napos helyen több gyümölcsöt hoz. Ha a fa túl sok gyümölcsöt köt meg, egy részüket természetesen elhullajtja, hogy a megmaradt gyümölcsök megfelelő méretűre fejlődhessenek.

Egy üzemi pawpaw ültetvényben 10 éves kor felett a fák optimális körülmények között jelentősebb terméshozamot érhetnek el.

Évente 25-50 kg gyümölcsöt képes teremni. Sűrű ültetvényekben (200-300 fa hektáronként) a hozam egy indiánbanán fa esetében általában a felső határon mozog, az intenzív gondozás és a kézi vagy mesterséges megporzás miatt. Egy hektáron található pawpaw ültetvény hozama általában 5-15 tonna között mozog évente, az ültetvény sűrűségétől és a gondozás minőségétől függően. Kiváló körülmények között, megfelelő fajtákkal és ideális megporzással akár 20 tonnát is elérhet a hektáronkénti hozam. Ha a természetes beporzó rovarok hiányoznak, kézi megporzással növelhető a terméshozam. A pawpaw fák rendszeres öntözést és nitrogénben, foszforban, valamint káliumban gazdag műtrágyázást igényelnek. Ha túl sok gyümölcs köt meg, a fa erőforrásai kimerülhetnek, ezért érdemes a felesleges gyümölcsöket időben eltávolítani a nagyobb, minőségi termés érdekében.

Érett állapotban gyorsan romlik: Az érett papau gyümölcs szedés után 2-3 napig tartható el szobahőmérsékleten, hűtőszekrényben pedig legfeljebb 1 hétig. Fagyasztás: A gyümölcshús fagyasztva hosszú távon megőrizhető, és így is felhasználható feldolgozáshoz.

YouTube
Instagram