Carya illinoiensis ‘Excel’ – Pekándió fa ‘Excel’ fajta

Eladó pekándió csemete Excel 2 éves magonc még a tavalyi áron rendelhető. Javaslom hogy a itt a megrendelőlap kitöltésével foglald le a csemetét. Ha megérkeznek a csemeték akkor aki foglal az biztosan el tudja vinni a faiskolából, vagy postázom neki augusztus 12-től.

2 lit. 40 cm 5500 Ft Excel cserepes pekándió fa akció!  4 db-tól 4900 Ft/db az ár, 8 db-tól 4500 Ft/db Ennél nagyobb mennyiségre egyedi egyedi árajánlatot adok. A vételár csökkenhet akár 3900 Ft-ig is.

Beporzás: Az Excel kivlóan ellenáll a varasodásnak. Kölcsönösen jól termékenyül a Pawnee és Mandan fajtával. Az Excelnek pollent ad a Creek fajta is.

A megfelelő porzás érdekében másik fajtát is ültessünk mellé. Öntermékeny pekándió fát nem tudok adni, mivel a hím és női virágok eltérő hőmérsékleten nyílnak egy-egy fán, és a terméskötéshez több napos együtt virágzásra lenne szükség. Az Excel fajtán nem jellemző ilyen együtt virágzás.

Rendkívüli hosszú élete során megvédi a házadban élőket a tűző napsütéstől. A nap melegéből sokat felfognak, az emeleti ablakokra, tetőre is adnak majd árnyékot. Hűti a házad és a kerted ahogy a levelein keresztül vizet párologtat. Kevesebbet kell használnod a klímaberendezést, javítják a környezet mikroklímáját. A nagy lombú fák több fokkal is hűthetik a lakótér belső hőmérsékletét. Hogyan fokozhatod a fák hűtő hatását? Több nagy lombú fát telepítessz és öntözöd, hogy fokozd a párolgást.

Pekándió termesztésének előnyei:

A hagyományos diófákat amit eddig ültettünk a kertjeinkbe, gyakran támadja meg a dióburok-fúrólégy, amely jelentős károkat okozhat a termésben. A dióburok-fúrólégy és más kártevők jelenléte miatt a hagyományos diófák terméshozama változó és bizonytalan lehet mostanában. A hagyományos dió is tápláló, de nem rendelkezik annyira kedvező antioxidáns- és E-vitamin-tartalommal, mint a pekándió. A hagyományos dió piaci értéke alacsonyabb lehet mint a pekándióknak. Az elmúlt 5-8 évben azonban a pekándió ára nőtt a kínai és más országok megnövekedett keresletének köszönhetően. Jelentős erőfeszítések történtek a pekándió marketingjének javítására is, például népszerűsítették a pekándiót, mint a nagy sűrűségű lipoproteinek jó forrását.

A pekándió tenyésztésének egyik fő hátránya, hogy eltelik az idő, amíg a pekándió jelentős termésmennyiséget ad. (10 év). A mókusok a pekándió fő emlős kártevői. A mókuskár szeptemberben kezdődhet, és a dió betakarításáig tart. Ha lombos és fenyveserdő közvetlen közelébe szeretnéd ültetni, akkor számolnod kell azzal hogy a mókusok megdézsmálják a fáidat. Kivétel ez alól az akácerdő, mait a mókusok nem kifejezetten kedvelnek

A pekándió fák alatti területet használhatod legeltetésre, így egyszerre megoldottad a gazolást és a gyomírtást. Juhok, kecskék, szárnyasok hatékonyak a gyomok eltávolításában.

YouTube
Instagram