Diospyros kaki ‘Tone Wase’ – Kakiszilva /Datolyaszilva, hurma, sharon gyümölcs

Kaki szilva Tone Wase nincs készleten jelenleg. Csak azért hagytam itt hogy el tudd olvasni az információt erről a fajtáról.

A Tone Wase kaki szilva gyümölcse: Közepes nagyságú, lapos utóérő (PVA tipus) termései korán szüretelhetőek, még korábbi mint a Jiro, Rojo Brillante, vagy mint a Hana Fuju. A gyümölcs belseje narancssárga, puha, közepes mennyiségű cukortartalommal. Külső fedőszín mély narancssárga. 21,7 Brix cukorfokot lehet mérni átlagban a kb. 18 dkg-os 7,5 cm nagyságú termésekben.

Tone Wase kaki szilva virágzása: Bőséges virágzású fa. Csak nő ivarú virágokat hoz, tehát a termés partenokarpikus, azaz beporzás nélkül hoz gyümölcsöt.

Datolyaszilva metszés: Erőteljes növekedésű a Tone Wase hurma fa. 30-50 éven át jól terem. Lehet többtörzsű vagy egytörzsű fának nevelni. Az első öt évben évente metszeni szükséges ahhoz, hogy erős váz alakuljon ki. Általában váza korona kialakítása megfelelő lehet 3 maximum 5 fő ággal. Télen nyugalmi állapotban érdemes metszeni rügyfakadás előtt. A beteg, sérült, keresztező, vékony, elfagyott ágakat távolítsuk el. Termésritkításra is szükség lehet hogy csökkentsük az ágakra nehezedő súlyt ahhoz hogy megakadályozzuk az ágak lehasadását.

Mikor fogyasztható a Tone Wase kaki szilva gyümölcse? PVA típus: Beporzási változat fanyar. Ennek a fajta gyümölcsnek meg kell puhulnia, mielőtt ehető, kivéve, ha magozott. Csak a mag körüli húsnak nem lesz keserű íze. A többi gyümölcs keserű ízű lesz. Ennek oka a magok általi eltérő tanninsemlegesítési folyamat. Ennek az az eredménye, hogy néha a gyümölcsnek csak a fele (a magot tartalmazó rész) lehet ehető, a másik fele pedig keserű lesz, ha nem tartalmaz magokat.
Tehát gyakorlatilag a Tone Wase fajta a Sharon/Triumph fajtával együtt olyan kaki szilva fának tekinthető, és ugyanúgy kezeljük, mint a PCA ( összehúzó maggal vagy mag nélkül) típusú gyümölcsöket hozókat.

YouTube
Instagram