Diospyros kaki ‘Jiro’ – Kakiszilva /datolyaszilva, hurma, sharon gyümölcs/

Elado datolyaszilva cserepes 120 cm-es koronás fácska 12.900 Ft-os áron rendelhető. Nincs készleten.

A 19. század végén Japánból hozott nagy termőképességű, kiváló ízű, közepes növekedési eréjű fajta. Japánban a Hana Fuyu után a második helyen áll a termesztésben. Közép- és Dél-Olaszországban egyike gyakran ültetett legjobb fajtáknak.

Mekkora Jiro fajta káki gyümölcs és mikor érik ? A nagynak mondható 17-20 dkg-os narancssárga gyümölcse ott már október közepén érik. Itthon október végén, november elején középidőben, kb. ugyan akkor mint a Rojo Brillante, Hana Fuju. Előtte érik a Tone Wase. A Tipo és az O’ Gosho a Jiro után érik.

Milyen íze van a Jiro fajta datolyaszilvának? Termése lapított, négyszögletesen barázdált. Nem ez a legnagyobb bogyójú, de nagyon finom. Nekem ez a fajta ízlett a legjobban. Zselés, kocsonyás, narancssárga színű a belseje. Zamatos, édes, szerintem felülmúlta minden eddig általam elfogyasztott fajta ízét.

Segítenél bepótolni valakinek az egymás után leromló, kipusztulni készülő gyümölcsfáit? Születésnap, névnap vagy házavató jön és valami különlegesebb ajándékban keresgéled a megoldást a számára, de még bizonytalan vagy?  Ő már feladta hogy ismételten próbálkozzon ?  A talajjal vagy mással van a gond ? Vajon mi válna be helyettük? Aranybánya lehet a terület ismét ha újakkal frissül. Láthatóan az idősebbje nem gyógyult meg magától.

Jiro hurma gyümölcs jellemzése:Termései nagyon mutatósak, élénk narancssárga színűek. A fán már beérik, éretlenül sem fanyar. Nem összehúzó, nem csersavas sem megtermékenyítve sem megtermékenyítés nélkül. (PCNA) tipusú mint a Han Fuju és O’Gosho fajta.

Mit jelent az hogy almakaki? A termés a fáról leszedve utóérlelés nélkül azonnal szeletelve fogyasztható kemény állapotban akár egy alma. Az almakakik csoportjába tartozik a O’ Gosho / Giant Fuju, Hana Fuju, és Mela fajtákkal együtt.

Van-e magja a Jiro fajta datolyaszilvának? Ennek a fajtának csak női virágai vannak. Mag lehet benne ha megtermékenyíti másik fa. Erre megfelelő a Cicoccolatino és a Vaniglia fajta. Általában van a kínálatomban Vaniglia fajta eladó datolyaszilva fa, ha szeretne párban ültetni. Akkor szedjük le, amikor már narancssárga a héja. Körülbelül úgy fogyaszthatjuk mint amikor az almát szeleteljük.

Jiro hurma gyümölcs meddig áll el? Ha mégis később szeretnénk belőlük fogyasztani, akkor a teljes érést megelőzően korábban leszedhetjük. Hosszú betakarítási idejű, érett állapotban is feszes héjú, ami megkönnyíti a tárolást. Ládákban tárolva utóérik. Ha meleg száraz ősz van, az növeli minden fajta kaki gyümölcs cukortartalmát. Jó fagytűrő, öntermő, változékony terméshozás előfordulhat.

A hurma fa termeszthető-e Magyarországon? Azért tudod sikeresen termeszteni a saját otthonodban, mert hazánk éghajlata pár szempontból kezd eltolódni a datolyaszilvát termesztő földközi-tengeri országéihoz. A datolyaszilva igényei több tényezőben hasonlóak a fügefához, gránátalmához, kínai datolyához, kivihez. Nem igényel nagy páratartalmat, alkalmazkodik a félszáraz éghajlathoz.

A hurma fa talajigénye: A datolyaszilva jól tűri a szárazságot. Sokféle talajt elvisel, jól alkalmazkodik minden típusú, akár a nem túl termékeny rossz talajokhoz is. Felírom „receptre” hogy hogyan tud eredményt kihozni ilyen területből ha elülteti az ajándékba kapott datolyaszilvafát. Sikeres lehet vele bárki. Nem is igényel különleges készségeket vagy sokéves tapasztalatot. A káki fa gondozása egyszerű.A talaj szerves anyagokkal gazdagított, semleges vagy enyhén savas pH-jú és lehet agyagos is. Az optimális pH a 6,2 és 7,5 értékek között ingadozik.

A káki fa jánlott ültetési tőtávolsága: 4,5-5 m, sortávolsága 5,5-6,0 méter ültetvényben. Nagyon hosszú életű növény, lombja sok árnyékot ad.

A hurma fa fényigénye: Teljes napfényt kedvel, arra ne is gondoljunk hogy részleges árnyékba telepítjük. Méretei, ha nincs metszve, akár 12 méter magasságot is elérhetnek. Levelei különösen az őszi szezonban nagyon szépek, amikor felveszik a jellegzetes színt. Sárgáról narancssárgára változik.

Meddig terem a káki fa? 25-30 évig bőven terem ha jól gondozod. Fái bőtermők, a 4. vagy 5. évtől már sok termésre számíthatunk. 10 éves korában éri el a legjobb termelékenységet, és innentől kezdve a 22-24. életévéig stabil marad.

Kell-e permetezni a hurma fát? A kivihez, jujubához, gránátalmához, indián banánhoz hasonlóan hazánkban  nincs kitéve kártevőknek. Vegyszerek használata nélkül termesztheted, ezért az egyik legegészségesebb gyümölcsök egyike. Biztonságos, prémium minőségű természetes élelmiszert ad a családodnak. Egészségesebb táplálék, mert nem fog gyomírtószert sem tartalmazni. 

Fogyasztottál már olyan datolyaszilvát amit itthon termett? A legfinomabbak azok a gyümölcsök, amik már a fán sárgáról rubintos narancsos vörösre színeződnek. Ezek tartalmazzák a legtöbb cukrot. A távolabbi országokból hozott még zölden, kemény állapotban szedett gyümölcsök utóérlelés után sem lesznek olyan ízletesek. A teljes érettséghez legközelebbi időben, novemberben érik el majd ezt az állapotot a saját gyümölcseid.

A datolyaszilva egészségügyi előnyei: Jótékony hatású a szív egészségére. Kálium van benne, amely fontos ásványi anyag a szív egészségéhez és a vérnyomás szabályozásához.

Mit szósz hozzá? Szívesen megpróbálnád?

Az egészséges élelmiszer nem kérdés. Eddig visszatartott az a gondolat hogy nekem úgysem megy? Nem jut a kertre elég időm, nem tudom fenntartani a rendszerességet hogy foglalkozzam vele. Ha szeretnél célba érni segítek. A  formula nagyon egyszerű.  Kidolgoztam a számodra. Csak követned kell. 

A tőlem vásárolt datolyaszilva csemeték mellé elkészítettem neked  a termesztéséhez szükséges minden részletre és körülményre kiterjedő  teljes útmutatót.

YouTube
Instagram