Diospyros Kaki ‘Costata’ – Datolyaszilva fa

Akciós kakiszilva Costata fajta nincs készleten jelenleg. Csak azért hagytam itt hogy el tudd olvasni az információt erről a fajtáról.

A fa kiváló fagytűrő tulajdonsággal ( -20 Celsius fok) rendelkezik. Ez a fajta a mi éghajlatunkon is minden évben biztosan és bőven terem. Napi 6-8 óra fényre van szüksége és kb. 6 m széles helyre hogy jól növekedjen. Legjobb szélvédett helyre tenni. 11 éves kora körül éri el a maximális termőképességét. Egy 8 éves fán 20-40 kg, egy teljesen kifejlett fán akár 150-200 kg termés is előjöhet. Az ágak végén helyezkednek el a termő rügyek, ezért ha túl magasra hagyjuk fáinkat, a gyümölcsszedés nehézkes lehet. Az új ültetésű fák lehet hogy csak júniusban leveleznek ki. Két héttel az után hogy a levelek előjönnek a rügyekből, virágozni fog a fa.

Ha túl kevés vizet kapnak a datolyaszilva fáink, a gyümölcsök leeshetnek. Szalmás talajtakarás megakadályozza a tő körül a fokozott vízvesztést. Sokféle talajtípust jól elvisel. Lehet homokos, agyagos, de nem tűri a rossz vízelvezetést. Ph. 6,5-7,5 között megfelelő. A nitrogén túladagolás nagyobb mértékű lombnövekedéssel és gyümölcshullással jár. Kora tavasszal NKP 10-10-10 műtrágyát használjunk ha nem áll rendelkezésre szerves istállótrágya, érett komposzt.

YouTube
Instagram