Carya illinoiensis ‘Pawnee’ – Pekándió fa Pawnee fajta

Cserepesen eladó pekándió fa csemete készletről azonnal elvihető. Javaslom hogy a itt a megrendelőlap kitöltésével foglald le a csemetét.

2 lit. 40 cm 5500 Ft Pawnee magonc akció! 4 db-tól 4900 Ft/db az ár, 8 db-tól 4500 Ft/db

Pawnee pekándió fa jellemzése: Közepes és nagy, ovális, kiváló édes, gazdag ízű  gyümölcs, vékony héjú, kiváló dióbél minőség jellemzi.  Nagy terméspotenciállal rendelkezik,  korán betakarítható, rendszeresen terem. Pawnee jó ellenálló képességgel rendelkezik a levéltetvekkel szemben. Közepes ellenálló képesség vagy inkább fogékony a lisztharmattal és a varasodással szemben. A szárazabb körülményeket kissé jobban elviseli mint a többi fajta, közepes méretű fává fejlődik. Kb. 9 m magas, és 6 m széles lesz. A ‘Pawnee’ legkiemelkedőbb tulajdonsága a nagy dióméret és a nagyon korai érettség.

Öntermékeny pekándió létezik? A ‘Pawnee’ pekándió részben önbeporzó képessége révén képes egy bizonyos mértékű önbeporzásra az átfedési időszak alatt, amely általában 2-3 nap. Ennek ellenére a legjobb terméseredmények elérése érdekében célszerű más, különböző virágzási időszakú pekándiófajtákkal együtt ültetni.

Akció! Aki pekándió fát vásárol, az maximum ugyanannyi darab indián banánfa (papau, pawpaw) vételárából darabonként 1000 Ft kedvezményt kap.

Miért nem ajánlott egy pekándió fa ültetése? A pekándiók külön hím (barka) és női (diófürt) virágokat hoznak ugyanazon a fán. Életképes pollennek kell rendelkezésre állnia a női virágok számára a fogékonyság időszakában, hogy egy másik fa behozhassa. Az önbeporzás nem hoz jó termést, és rossz diónövekedéshez és fejlődéshez vezet, ami gyenge minőségű diót ad. Az egymással kompatibilis fajták variánsait kell ültetni, hogy biztosítsák a pollenadást a teljes beporzási időszakban.

A Pawnee I.-es típusú virágzási szempontból. Az I. típusú (protandrous) fajták először virágport bocsátanak ki a barkákból, majd később a stigmák ( nő nemű virágok) fogékonyakká válnak. Ültetvényben minden ötödik fasoron belül minden ötödik fára beporzót telepítenek. Ez megfelelő beporzást biztosít.

Öntermékeny pekándió fát nem tudok adni, mivel a hím és női virágok eltérő hőmérsékleten nyílnak egy-egy fán, és a terméskötéshez több napos együtt virágzásra lenne szükség. A Pawnee fajtára találtam olyan táblázatot ahol néhány napos együtt virágzást adnak meg, de a legtöbb megfigyelés és adatsorok inkább arra utalnak hogy a Pawnee fajtánál sem teljesen biztos az együtt virágzás.

Miért lehet a Pawnee fajtát sikeresen termeszteni hazánkban? Az USA egyik legelterjedtebb fajtája, a pekándió fa termesztési területének felső, északibb vidékein is sikeresen termeszthető fajta. Diói nagy méretűek, Jó alkalmazkodóképességű, bőtermő változat. A megfelelő beporzás érdekében másik fajtát is ültessünk mellé. Az itt kínált magcsemetéket a Pawnee fajta terméséből származnak, ezek jó eséllyel fognak 5-7 éven belül termőre fordulni. Az oltványok kb. a 4. évtől már termést hozhatnak. Bővebben a pekán dió ültetés, gondozás másik bejegyzésemben. A dióburok-fúrólégy egyáltalán nem károsítja! Íze nagyon jó, különleges zamatú, sokak szerint felülmúlja a hazai dió fajtákat. Édeskésebb, aromásabb, jól használható süteményekben.

Ültetési távolság: 30-40 éves fáknak akár 15-20 m-es tőtávolságra is szükségük lehet, mert dió ott terem, ahol fény éri a lombozatot. Ha kezdetben viszonylag közel ültetjük a fákat, és a fákat ritkítjuk, amikor zsúfolttá válnak. A kezdeti távolság  8-10 m-es tőtávolság között változhat. Az első években a fák legalább 60 cm-t fejlődnek felfelé.A másik megoldás a metszés. Ilyenkor általában csökken a hozam, amely több évig is eltarthat. A hozam lényegében nulla lehet három éves növekedés után, miután a fát csonkolják, hogy a fa méretét csökkentsék. A metszés hatására csökken a terméshozam.

Pekándió fa ültetés: A fa  töve körül egy sekély mélyedést alakíts ki, hogy a a víz a tő körül hasznosuljon.  Öntözd legalább hetente egyszer, kivéve, ha a természetes csapadék elegendő. Egy központi sudárra kell metszeni a fát kezdettől fogva, hogy elkerüljük az ágak későbbi lehasadását.

Beporzás: A pollen szóródás az egyik fán egybeesik a másik fa bibéjének fogékonyságával. A Pawnee jól porozza Mahan és a Lakota, Sioux, Excel, Creek, Kanza fajtát. A Pawnee fajtának a Lakota, Kanza, Excel ad pollent.

Telepítés: 8-15 m sortávolság és 8-15 m tőtávolságban célszerű a pekándió ültetvényt létesíteni, legalább kettő különböző fajta fát kell elhelyezni egymás közelébe a biztos termésérés érdekében.

Ültess pekándiófát most!

Most itt a lehetőség, hogy saját pekándiófád legyen a kertedben! Élvezd a finom, tápláló diókat, gyönyörködj a fa szépségében, és hozz létre egy zöldebb, fenntarthatóbb környezetet. A kapubejáród hoz ültetve  árnyékot ad az autódra.

Pekándiófa vagy hagyományos diófa ? Előnyök összehasonlítása.

Kisebb kártevő-probléma: A pekándiófák kevésbé hajlamosak a dióburok-fúrólégy és más dióféléket támadó kártevők által okozott károkra.

Dekoratív érték: A pekándiófa szép, nagy lombkoronával rendelkező fa, amely árnyékot ad és esztétikailag is feldobja a kertet.

Hosszú élettartam: A pekándiófák hosszú élettartamúak, akár több száz évig is élhetnek.

Értékesíthető termés: A pekándiók piaci értéke magasabb lehet, és a termés rendszeresen eladható.

Magas hozam: A pekándiófák bőségesen teremnek, és a diók értékesíthetők is, ami gazdasági előnyt jelent.

Folyamatos termés: Pekándiófák termése rendszeres és megbízható, ami biztosítja a folyamatos betakarítást.

Táplálóbb dió: A pekándió gazdagabb antioxidánsokban és E-vitaminban, ami jót tesz az egészségnek.


YouTube
Instagram