Carya illinoiensis ‘Kanza’ – Pekándió fa Kanza fajta

Cserepes pekándió vásárlás : Javaslom hogy a itt a megrendelőlap kitöltésével foglald le a csemetét. Ha megérkeznek a csemeték akkor aki foglal az biztosan el tudja vinni a faiskolából, vagy postázom neki augusztus 12-től.

2 lit. 40 cm 5500 Ft Kanza 1 éves magonc pekándió fa akció!  4 db-tól 4900 Ft/db az ár, 8 db-tól 4500 Ft/db Ennél nagyobb mennyiségre egyedi egyedi árajánlatot adok. A vételár csökkenhet akár 3900 Ft-ig is.

Kiváló termőképesség, jó bélminőség jellemzi. Jó hidegtűrő, betegségekkel szemben ellenálló, korai érésű, édes kicsi diót ad. Korán betakarítható, A Pawnee után érik kettő héttel, rendszeresen terem, nagy hozamú fajta. Jó betegség ellenállóság jellemzi varasodás ellen. Jó minőségű hozamot tud előállítani az északi régiókban (6b zóna). Késői pollenhullású és korai bibefogékonyságú.

Mit mérlegeljünk pekándió vásárlás alkalmával? Az itt kínált magcsemetéket a Kanza fajta terméséből származnak, ezek jó eséllyel fognak 5-7 éven belül termőre fordulni. Az oltvány a 4. évtől általában termőképes. az oltványok ára kb. 3-4-szer magasabb mint a magoncoké. Tudod-e majd rendszeresen öntözni? A csapadékigénye 760 mm és 2010 mm között van, víz szükséges a dió növekedéséhez, méretének növeléséhez, valamint a dió korai kiszáradásának és leesésének megakadályozásához. A pekándió a termékeny és jó vízelvezetésű, és jelentős vízmegtartó képességgel rendelkező talajokat kedveli.

Miért kell legalább kettő pekándió csemetét ültetni egy kertbe? Miért nem elegendő csak egy fa?

Öntermékeny pekándió fát nem tudok adni, mivel a hím és női virágok eltérő hőmérsékleten nyílnak egy-egy fán, és a terméskötéshez több napos együtt virágzásra lenne szükség. A Kanza fajtán nem jellemző ilyen együtt virágzás.

Beporzás: Ha termést is vársz, nem csak hűs árnyékot, akkor egy kertbe együtt kell ültetni a protandros és protogynous fajtákat ha nem reménykedhetsz abban hogy elegendő pekán virágpor van a levegőben ahhoz, hogy szükségtelenné váljon a beporzó fajták közvetlen közeli telepítése.

A pekándió fákat szél porozza. A pekándió fáknak egylaki virágai vannak. A porzós (hím) virágok vagy barkák bolyhos, sokkaréjos, ujjszerű kiemelkedésként néznek ki. Úgy tűnik, hogy a barkák a tavalyi ágon keletkeznek, de valójában az idei évi friss rövid növekmény miatt születnek. A bibeszerű (nőstény) virágok kis csillag alakúak, és az idei hajtáson keletkeznek. Egy adott fajtán a porzós és bibevirágok gyakran nem egyszerre érnek be. A pollenhullás és a bibefogékonyság közötti átfedés mértéke fajtánként változik. Így a magas hozam lehetőségének biztosítása érdekében két vagy több fajtát kell együtt ültetni a keresztbeporzáshoz. Ha egy adott fajta megtermékenyítés előtt ontja a pollent, azt protandrousnak nevezik, míg ha a megtermékenyítés a pollenhullás előtt következik be, akkor azt protogénnek nevezik.

Pekándió vásárlás alkalmával mire figyeljünk? A Kanza fajta kölcsönösen jól termékenyül a Pawnee, Creek és Lipan fajtával. A Kansa pollent ad Lakota fajtának is. A Kanza II.-es típusú virágzási szempontból. Az II. típusú (protogén) fajták stigmái először válnak fogékonyakká, és a virágpor a virágok megtermékenyítése után hullik ki.

Mi teszi lehetővé hazánkban is a pekándió termesztést? Körülbelül 150-210 fagymentes napra van szükség a növekedési időszakban a diótermesztéshez. A hőmérsékletnek elég melegnek kell lennie ahhoz, hogy fenntartsa a megfelelő tenyészidőszakot, a téli nyugalmi időszakban pedig hideg időszakot. A pekándió elviseli az erős fagyokat nyugalmi állapotban, de a késői fagyok megakadályozzák a terméskötést, és még a megkötött gyümölcsöt is elpusztítják..

Milyen sebességgel fejlődik a pekándió csemete? Az első éveiben a pekándió lassan növekszik. A  gyökérrendszerét építi fel. A pekándiónak nagyon hosszú karógyökere és kiterjedt gyökérrendszere van, amely a fa lombkronájának körülbelül kétszeresére terjedhet ki. Egy kétéves pekándiófa karógyökere 1 méternél is hosszabb lehet. Amint a karógyökerét jól kialakította, oldalgyökerek keletkeznek.

A pekándiófa növekedési üteme jelentős mértékben függ a környezeti tényezőktől, mint például a talajminőség, a vízellátás és az éghajlat. Általánosságban véve a pekándiófa növekedési adatai a következők lehetnek:

Mekkorára fejlődik a pekándió fa ? 10 évesen magasság: 4-6 méter, korona átmérője: 3-4 méter. 20 évesen magasság: 10-15 méter, korona átmérője: 7-10 méter. 30 évesen magasság: 15-20 méter, korona átmérője: 10-15 méter Ezek az adatok általános iránymutatást adnak, de a pontos méretek eltérhetnek a konkrét környezeti feltételektől és a fa gondozásától függően.

YouTube
Instagram