Carya illinoiensis ‘Creek’ – Pekándió fa ‘Creek ‘fajta

2 éves pekándió csemete Creek még a tavalyi áron rendelhető. Javaslom hogy a itt a megrendelőlap kitöltésével foglald le a csemetét. Ha megérkeznek a csemeték akkor aki foglal az biztosan el tudja vinni a faiskolából, vagy postázom neki augusztus 12-től.

2 lit. 40 cm 5500 Ft Creek magonc pekándió fa akció!  4 db-tól 4900 Ft/db az ár, 8 db-tól 4500 Ft/db Ennél nagyobb mennyiségre egyedi egyedi árajánlatot adok. A vételár csökkenhet akár 3900 Ft-ig is.

Az idegen megporzás még sokkal lényegesebb a pekándióknál mint a hagyományos dióinknál.  

Ha ültetvényben gondolkodunk, akkor legyen a fajták között korai és késői pollenszórású pekándió csemete porzó fajta, mert időjárástól függően lehet hogy a porzófák nem éppen akkor adnak pollent mint amikor a fő fajták bibéi készek a pollen fogadására.

A pekándiók majdhogynem önmeddők. Minden pekándió fán van hím és női ivarú virág. Vannak olyan fajták, amik hamarabb adnak virágport és a bibe később lesz fogékony a pollen befogadására. Ez az I-es típusú pekándió.  A másik típusba azok a pekándió fajták tartoznak, amiknél a bibe hamarabb lesz alkalmas a pollen fogadásra és később lesz érett a virágpor ami a megtermékenyítést végzi, azaz a virágport az után ad, miután a bibe megtermékenyült. Ezek a fák a II-es típusú pekándió fák.  Az eredeti élőhelyükön a fák természetes állományban kb. fele-fele arányban tartoznak az egyik vagy másik beporzási típusba.  A különféle fajta pekándió fák egymástól eltérőidőben adnak virágport. Vannak kései és korai fajták.  Egy nagyon kései I-es típusú egyed akár egy időben is adhat virágport egy nagyon korai II-es típusú pekán fajtával.

Miért nem javasolt egy fa ültetése? Az önbeporzás is működik valamelyest, de általában kisebb és rosszabb minőségű termést hoz. Ahhoz hogy sok és jó minőségű pekán termést szüretelhessünk, érett polleneknek kell lenni hogy a fogékonyság időszakában  hogy a női virágok megtermékenyüljenek.  Vannak már kipróbált, bevált egymással pollenadás szempontjából kompatibilis fajták. Ezek variációit érdemes telepítünk, hogy a beporzási idényben legyen elegendő pollenszóródás. Ha ütletvényt telepítünk, akkor minimum kettő egymástól eltérő beporzó pekándió csemete fát is el kell helyeznünk, de nem túl távol a beporzandó fáktól. Legfeljebb három sor távolságra ültethetjük.  A fő fajtasorokban minden ötödik soron minden ötödik fára egy beporzót helyezhetünk.

Beporzás: a Creek fajta kölcsönesen jól termékenyül a Kansa és Pawnee fajtával. A Creek pekándió jól porozza az Excel fajtát. A Creek fajtának a Mandan jó pollenadója.

YouTube
Instagram