Megőrizhető a fiatalság! Rajtad is múlik meddig tart. Annabelle cserjés hortenzia metszés.

A hatalmas virágú Annabelle cserjés hortenzia tő is öregszik. Növényeket ha szétosztunk, akkor már önmagában azzal hogy kiássuk, és újból elültetjük a talajt fellazítjuk körülötte. Ha már régóta a helyén van, akkor nagy az esély rá hogy körülötte a talaj taposás miatt letömörödött. Ez a növény hajtásfejlődését, növekedését gátolja.

A letömörödött talaj gátolja a növény vízfelvételét. A talajban az az ideális ha a talajmorzsák között 25% a levegő aránya. A talajlazításnak rendkívül látványos eredményei vannak. Javul a víz és tápanyagfelvétel, a növények hirtelen ‘megtáltosodnak’. A növények nagyobb hajtásnövekedést produkálnak, a gyümölcstermők több gyümölcsöt hoznak. Megújul az ifjúságuk. A fehér cserjés hortenzia töveket nyugalmi időszakban kiássuk a földből, és éles szerszámokkal szétdaraboljuk kettő-négy részre, vagy az új hajtásokat a széléről leválasztjuk.

Metszés: A fagyok után kb.április elején tőből eltávolítjuk a gyenge, elöregedett, vékony, bokrot elsűrűsítő hajtásokat. Kevesebb, de erős hajtásokat hagyjunk csak meg. Amit meghagyunk kb. a talajszint felett 20 cm-rel vágjuk el. A levágott vesszőket ilyenkor le is dugványozhatjuk. Könnyen nevelhetünk belőle újabb példányokat.

Öntözés: A virágzás alatt bőségesen öntözzük a fehér hortenziát. A vízhiány miatt a levelek petyhüdtek, barnák lesznek és összepöndörödnek. Az első virág megjelenésétől kezdve augusztus közepéig trágyázzuk, hetente egyszer. Ideális az érett szerves trágya kora tavaszi kijuttatása is. A jóltáplált növény a laza talajban a kevesebb, de erős hajtásain nagyobb méretű virágokat fog hozni. A fenti fotókon idősebb tövek láthatók. Helyesen lettek visszavágva, de a ritkítás még hatra van. Elegendő egy ekkora bokornál a hajtások felét meghagyni. Látszik hogy nem minden ág zöldellt ki, a tő túl sűrű. Ekkora töveket már ketté is lehetne osztani.

YouTube
Instagram