Punica granatum ‘Veles’ – Granat alma fa

Granat alma fa Veles az őszi ültetési szezonban lesz ismét elérhető.

Veles granatalma jellemzői: 68 dkg-os termése vékony héjú, 15 Brix cukorfokú, bőlevű, jó ízű, finom. A gyümölcslé sötét feketés színű. Itthoni ültetvényben már bizonyított. A legbiztosabban termő fajták egyike. A gránátalma ízét a cukor és sav százalékos aránya adja. 13% -tól már édesnek számít a gyümölcs. Az íz függ a termesztőterület éghajlatától, a gyümölcs fajtájától és érettségi fokától. Világos piros a héja, íze édes, enyhe savassággal. Repedésre nemigen hajlamos. Közepes méretű, átlagosan 300-500 gramm a termés súlya. Érés ideje Magyarországon szept. végén, október eleje.

Szeretnél finom biogyümölcsökkel gondoskodni szeretteidről? Kellemes időtöltés számodra a kertészkedés? Neveld otthon a gránátalma fát és élvezd a kertészkedés minden pillanatát!  Egymástól 3-4 m-es távolságra érdemes ültetni a gránátalmákat. Ha nagyobb fát ültetünk, kb. 1,5 m-est, akkor már az első évben számíthatunk pár termésre. Ha 2 literes cserepes kisebb töveket viszünk haza, akkor kb. 3-4 év múlva szüretelhetünk először.

A granatalma egészségügyi előnyei: Itthoni éghajlatunkon is biztonsággal termeszthető már. Május-júniusban nyílik és kb. 5 hónap alatt érik az a 30- 60 dkg-os  gyümölcs ami rákellenes hatású, vérnyomáscsökkentő, memóriajavító, koleszterincsökkentő.

A gránátalma eltarthatósága: Friss fogyasztásra szobahőmérsékleten tartjuk, vagy hűtőszekrényben egy hétig. Tovább eláll nedvességtől mentes olyan sötét helyen, ahol nincs kitéve közvetlen napfénynek. Ha hosszú ideig tároljuk, akkor alapos mosás és szárítás után egyenként hűtőzacskóba helyezzük és lefagyasztjuk max. 1 évre. Ha csak a granat alma magokat szeretnénk tárolni, akkor max. 2-3 hónapig bírja a fagyasztószekrényben légmentesen zárt zacskókban.

A granat alma fa fagytűrése: Akár -16 °C-ig is bírja a rövid távú fagyokat, de nem éli túl a hosszú téli hidegeket. A -17 ° С kritikus. Azok a hajtások fagyhatnak el, amiken a gyümölcsök képződnének. Ha a hőmérséklet ennél is tovább csökken, akkor az ágak lefagyhatnak egészen a gyökerekig. Ilyenkor abban bízhatunk hogy gyökérről megújul a fa.

YouTube
Instagram