Carya illinoiensis ‘Lipan’ – Pekándió fa Lipan fajta

Jelenleg nincs készleten.

A ‘Lipan’ jó dióminőségű, magas terméspotenciálú, közepesen korai dióérettségű és kiváló varasodásállóság miatt került forgalomba. A tavaszi rügyfakadás ideje a ‘Pawnee’ időszakhoz hasonlítható. A ‘Lipan’ protandrous típusú. Korai-középszezoni virágporral, a bibefogékonysága a szezon közepén vagy későn van(hasonlóan a Pawnee-hez. A ‘Lipan’ jó pollent ad Kanza és a Lakota számára. A dió érésének ideje közepesen korai, vagy körülbelül két héttel a „Pawnee” után. A ‘Lipan’ ellenáll a varasodásnak, közepesen fogékony a sárga és fekete levéltetvekre.

Kinek és milyen termőhelyre nem ajánlom pekándió ültetést?

1. Hideg Éghajlatok

Pekándió csemeték meleg éghajlatra valók Nem fog beválni olyan területeken ahol a téli hőmérséklet gyakran és tartósan -20°C alá csökken. A fagy károsíthatja a fákat és kevés termést eredményezhet.

2. Rövid növekedési Időszak

Ahol a növekedési időszak rövid (kevesebb mint 180 nap), a pekándiófákon ott szolidabb a termés mennyisége, és a minősége is rosszabb lehet. Mivel hazánkban májusban nyílik, így különösen a korainak számító észeki típusú fáknál a termés beérik.

3. Nedves, vízállásos talajok.

Olyan helyeken, ahol a talaj rossz vízelveztésű és gyakran víz alá kerül, nem ajánlott pekándió csemetét ültetni. A gyökerek rothadnak.

4. Száraz, aszályos termőhely

Ha a természetes csapadék és a talaj nedvességtartalma nem elegendő, a pekándió csemeték nem hozzák az elvárt eredményt. Ezek a fák mély gyökérzetük miatt rendszeres vízellátásra szorulnak, különösen a forró nyári hónapokban.

5. Magas sókoncentrációjú talajok

A pekándió palánták nem tolerálják a magas sótartalmú talajokat. A fák ilyen helyen lassan fejlődnek és a levelek sárgulnak, végül elhalnak.

Kinek nem ajánlott?

1. Türelmetlen kertészek

A pekándiófák lassan nőnek és egy magcsemete az ültetést követő 7. évtől kezd teremni. A 10. évtől már nagyon sok termést ad az elkövetkező 200 évig. Amennyiben hamarabb termést vársz, akkor a pedándió csemete ültetést gondold át, és ültess másfajta gyümölcsfát.

2. Kisebb területre nem való.

Pekándiófák nagyra fejlődnek, bár az első 20 évben nem nőnek ki kisebb kertek sem, de idővel gigászi méreteket is ölthetnek, bár idővel visszacsonolhatók a fiatalkori alakjukra. Ezt teszik az ültetvényekben is ha fák már túlságosan árnyékolnák egymást.

3. Ha nem tudsz vele foglalkozni amíg fiatal

A pekándió csemeték gondozása, az öntözést, az első három évben a téli védelmet, tápanyag utánpótlást és a kártevők elleni védekezést igényel. Ha erre a munkád mellett nincs szabad kapacitásod, akkor ajánlom hogy inkább datolyaszilvát, gránátalmát, jujubát, vagy indián banánt, fekete berkenyét, vagy kanadai fanyarkát ültess.

YouTube
Instagram