Hydrangea paniculata ‘Limelight’ – Bugás hortenzia

Termesztőedényes Limelight hortenzia 3500 Ft/db Akció! 3 db vásárlásakor 2990 Ft/db az ár.

Zöldes krém színű virágai nyáron nyílnak ( július-augusztus) és a virágok ősszel rózsaszínre változnak.

1,5-2 m magas a bokor, napra vagy félárnyékba ültethető. Gazdagon virágzik minden évben. Nagyon sokféle bugas hortenzia fajták állnak rendelkezésre a faiskolákban. Én körülbelül a 20. fajtánál már nem igazán láttam túl nagy különbséget (néhány karakteresebb típus kivételével) közöttük, hogy miért is ajánlanám a vásárlóknak az újabbakat. Vannak amelyek csak 1 m magasságig fejlődnek, és léteznek akár 1,5-2 méterre is felnövők.

Azért értékesek mert nyár végén abban időszakban nyílnak hosszan, amikor már a legtöbb cserje elveszítette virágait. Ebben a júliustól szeptemberig tartó időszakban mindenképpen szükség lehet minden kertben néhány bokorra. Problémamentesen tarthatóak, kevés gondoskodás mellett is szenzációsan néznek ki. Csak arra kell figyelni hogy a talaja a gyökereik körül ne száradjon ki. Ha a talaja felső 2-3 cm-es része már átszáradt, akkor mindenképpen adjunk nekik vizet.

Egy tipp kezdőknek: Pontosan egy időben nyílnak a selyemmirtuszokkal. A bugás hortenziák kezdetben fehér virágai pompás kontrasztot adnak a selyemmirtuszok cseresznyepiros, lila, rózsaszín változatival. Ha a bugás hortenziákat fal vagy kerítés elé telepítjük, akkor lágyíthatjuk vele a kopár felületeket, és eléjük a faltól, kerítéstől kb. 2 -3 m-re telepíthetjük a kreppmirtuszokat. A 3-5 m magasra is megnövő kreppmirtuszok így megfelelő távolságban tudnak fejlődni a falaktól, és még árnyékot is adnak idővel a hortenziáknak. Függőleges tagolását adunk így a cserjecsoportnak, pompázatosabb a látvány. A hatást úgy fokozhatjuk, ha több hortenziát és több selyemmirtuszt helyezünk el egymás közelébe. A hortenziák közel ‘kerek’ bokrai kellemes látványelemként funkcionálhatnak a selyemvirágfák felfelé törő hosszúkás koronaszerkezetével.

Abban megegyezik mindegyik fajta, hogy rendkívül gazdagon, nagyon sokáig hozzák nagyméretű virágfejeiket. Mindegyik gondozás egyszerű, problémamentes. Betegségek, kártevők ritkán támadják meg, kezdő kertészek is könnyedén megbirkóznak a tartásukkal. Szép kerek bokrot nevelnek, már az ültetés évében hoznak virágot. Már fiatal korban is tetszetősek, idősödve pedig mindenkit elkápráztatnak látványos virágaikkal. Napra és félárnyékba is telepíthetőek, könnyen beilleszthetők virágos kertbe, cserjecsoportba, virágzó sövénybe, örökzöldek közé térkitöltőnek. Évi egyszeri kora tavaszi metszéssel beérik.

YouTube
Instagram